top of page
Movie Projector

 InDispute

Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την κλιματική αλλαγή | Episode 1

Στο πρώτο επεισόδιο του In Dispute θέμα συζήτησης είναι η κλιματική αλλαγή και οι τραγικές επιπτώσεις της για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι συμμετέχοντες παίρνουν θέση μπροστά στο φακό και ο διάλογος ξεκινά δυναμικά. Μεταξύ άλλων, το πάνελ, θίγει τις συνέπειες της καταστροφής, αφιερώνοντας χρόνο στην κλιματική μετανάστευση, τις φονικές πυρκαγιές που πλήττουν εκτάσεις και οικοσυστήματα και το μικρό διάστημα που μας έχει απομείνει ώστε να προλάβουμε τα (πολύ) χειρότερα. Αργότερα, η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από την χώρα μας, την προθυμία και τις δυνατότητες της όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στην παιδεία ως το καλύτερο εφόδιο στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού ζητήματος. Μέσα σε λιγότερο από είκοσι λεπτά, ακούγονται απόψεις με τις οποίες ταυτιζόμαστε, ή και όχι, τίθενται ερωτήματα που ίσως δεν μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και προσφέρονται πληροφορίες με τη δύναμη να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε ως τώρα, αρκεί εμείς να τα ακούσουμε: - Ευθύνονται οι προηγούμενες γενιές για την κατάσταση του πλανήτη που κληροδοτούν στους νέους και πώς βλέπουν το μέλλον; - Είμαστε πραγματικά ενήμεροι για το τι συμβαίνει ή πέφτουμε θύματα της τρομολαγνείας των σύγχρονων media; - Η πραγματοποίηση ενός ειρηνικού και πράσινου κόσμου είναι τελικά θέμα ατομικής ή συλλογικής ευθύνης; Αυτά και άλλα πολλά φλέγοντα ερωτήματα έρχονται να αναστατώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σετ του In Dispute και να πυροδοτήσουν σκέψεις και δράσεις για ένα καλύτερο αύριο, για έναν πλανήτη όπου μπορούμε να ζήσουμε όλοι.

Veganism | Episode 2

Στο δεύτερο επεισόδιο του In Dispute, θέμα συζήτησης είναι η χορτοφαγία. Οι συμμετέχοντες παίρνουν θέση μπροστά στο φακό και ο διάλογος ξεκινά δυναμικά. Είτε για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είτε για ηθικούς λόγους, αρκετοί άνθρωποι έχουν επιλέξει την χορτοφαγική διατροφή. Σε κάποιες περιοχές του κόσμου και για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, μια ολικά χορτοφαγική διατροφή είναι πιο ακριβή σε σχέση μια διατροφή που βασίζεται σε ζωικά προϊόντα. Παράλληλα, είναι και η κουλτούρα στην οποία μεγαλώνουμε που μας επηρεάζει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εν τέλει, είναι εγωιστική επιλογή η κατανάλωση κρέατος; Χορτοφάγοι ή μη, δεν μας χωρίζει τίποτα, πέρα απ’ τον δογματισμό. Σε ένα βίντεο διάρκειας 15 λεπτών, ακούγονται απόψεις με τις οποίες ταυτιζόμαστε, ή και όχι, τίθενται ερωτήματα που ίσως δεν μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και προσφέρονται πληροφορίες με τη δύναμη να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε ως τώρα, αρκεί εμείς να τα ακούσουμε: - Τι κάνει τους ανθρώπους σήμερα να στρέφονται σε μία μερική ή ολική χορτοφαγική διατροφή; - Μπορεί η παραγωγή ζωικών προϊόντων να είναι ηθική; - Επηρεάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες το περιβάλλον και πώς; - Τρώμε κρέας γιατί δεν είναι υγιές να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωσή του ή απλά γιατί έτσι μάθαμε; Τέτοια ερωτήματα έρχονται να αναστατώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σετ του In Dispute και να πυροδοτήσουν σκέψεις και δράσεις για ένα καλύτερο αύριο, για έναν πλανήτη όπου μπορούμε να ζήσουμε όλοι.

Blue Economy | Episode 3

“Δε μπορούμε να καταναλώνουμε σήμερα υπηρεσίες και προϊόντα σα να μην υπάρχει αύριο, γιατί απλά δεν θα υπάρχει”. Στο τρίτο επεισόδιο του In Dispute θέμα συζήτησης είναι η μπλε οικονομία. Οι συμμετέχοντες παίρνουν θέση μπροστά στο φακό και ο διάλογος ξεκινά δυναμικά. Από τη σχέση της ανθρώπινης ζωής με τη θάλασσα και την ευθύνη προστασίας των ωκεανών, μέχρι τη δυσκίνητη νοοτροπία που τυχόν καθυστερεί (αν όχι “αποτρέπει”) τη μπλε οικονομία, οι συμμετέχοντες σε αυτό το επεισόδιο εγείρουν ερωτήματα που επεκτείνουν αυτά που τους τέθηκαν. Βιωσιμότητα, παγκοσμιοποίηση, παιδεία, οικονομική ευημερία και κλιματικοί στόχοι “πιάνουν χώρο” σε μια συζήτηση που αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην επίτευξη ισορροπημένης προόδου. Μέσα σε λιγότερο από είκοσι λεπτά, ακούγονται απόψεις με τις οποίες ταυτιζόμαστε, ή και όχι, τίθενται ερωτήματα που ίσως δεν μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και προσφέρονται πληροφορίες με τη δύναμη να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε ως τώρα, αρκεί εμείς να τα ακούσουμε: - Ποια είναι η δυνατότητα και η θέληση για ενεργειακή ανεξαρτησία των νησιών; - Κατά πόσο η κουλτούρα μας περιορίζει τις επιλογές που κάνουμε προς νέες επιλογές κάλυψης ενεργειακών αναγκών; - Πώς ωθούμε τους νέους σε επαγγέλματα μπλε οικονομίας; Αυτά και άλλα πολλά φλέγοντα ερωτήματα έρχονται να αναστατώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σετ του In Dispute και να πυροδοτήσουν σκέψεις και δράσεις για ένα καλύτερο αύριο, για έναν πλανήτη όπου μπορούμε να ζήσουμε όλοι.

bottom of page